Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 150ml gorącej
wody- 2
jajka- 170g
cukru- 4 łyżki
masła- 140g
mąki pszennej- 5 łyżek gorzkiego
kakao- 70g mieszanki (
wiórki kokosowe,
migdały,
orzechy)- 1/4 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia- szczypta
soli- 12
ciasteczek Oreo- 100g
jogurtu naturalnego*na krem- 250ml
śmietany 30%- 250g
serka mascarpone- 1 łyżka
cukru pudru- 8
ciasteczek Oreo*dodatkowo-
ciasteczka Oreo do ozdobySposób przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy razem z kakałem i
wodą, studzimy.
Jajka miksujemy na gładką i puszystą masę z
cukrem.2.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
solą,
sodą i mieszanką.3. Do masy jajecznej na zmianę dodajemy wcześniej przygotowane
masło z kakałem i
mąkę oraz
jogurt, miksujemy na gładką masę.4. Do papilotek wkładamy po jednym
ciasteczku Oreo, zalewamy
ciastem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.5.
Śmietanę miksujemy z
serkiem,
cukrem, aż zgęstnieje, następnie dodajemy pokruszone Oreo, mieszamy. Krem nakładamy na wystudzone muffiny, można ozdobić dodatkowo Oreo.