ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe w nietypowej wersji

Ciasto marchewkowe w nietypowej wersji

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe jest nietypowe. Bo z oleju, a nie z masła, bo z marchewki. A smakuje po prostu jak piernik. Robiłam je dość często, ale zawsze posypane cukrem pudrem. Jednak chciałam inaczej. Szukając w internecie pomysłu, napotykałam na masę budyniową, cytrynową czy z serka Philadelhia. Ale jakoś mi to nie pasowało. Później pomyślałam, że przecież pierniki często przekłada się powidłami! No to pomysł już był, wystarczyło go zrealizować. I przyznam, że ciasto marchewkowe przełożone powidłami i polane polewą czekoladową jest nieporównywalnie lepsze, od tego suchego. Gorąco polecam.
Mała uwaga: przepis mam od szwagierki. Choć wiem, że pojawiają się różne wersje na blogach, to nie są one źródłem tego przepisu!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki oleju,
- 4 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki marchewek (mi wyszło 7 sztuk),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 słoik powideł śliwkowych,
- 1 gorzka czekolada,
- 1/2 szklanki mleka.
Sposób wykonania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy marchew przetartą na tarce o małych oczkach (ale nie tych najmniejszych, tylko podłużnych) i dalej mieszamy.
Do woreczka wkładamy orzechy i rozbijamy je tłuczkiem. Wrzucamy je do gotowej masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je w poprzek na pół, smarujemy dolną część powidłami i przykrywamy górną częścią.
Osobno, w kąpieli wodnej (w garnku postawionym na innym garnku, w którym gotuje się woda) rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem, aż do otrzymania gładkiej masy. Lekko ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/ciasto-marchewkowe-w-nietypowej-wersji.html