Witajcie! Kilka dni temu robiliśmy z Rafałem ciasto marchewkowe. Nie było za bardzo czasu na wstawienie przepisu dlatego korzystając z okazji zrobię to dzisiaj. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz jadłam ciasto marchewkowe i naprawdę bardzo, ale to bardzo mi smakowało :)Składniki:2 szklanki mąki4 jajka3 średnie marchewki1,5 szklanki cukru1 szklanka oleju1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodygarść orzechów włoskichgarść gorzkiej czekoladyRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewki ścieramy na tarce i dokładnie odciskamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy olej i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy cynamon, startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekane orzechy i czekoladę. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem blachy (w naszym przypadku tortownica 26 cm) i pieczemy przez około 45 minut.