Wykonanie
Kilka dni nieobecności na blogu to kilka zaległych przepisów.
Marchewkowo-
cynamonowe babeczki z
czekoladą już dawno zjedzone. Część pochłonęłam sama- w nocy, część pożarli pozostali domownicy, część ludzie, którzy akurat znajdowali się w okolicy mojej kuchni. Wszystkim smakowało i chcieli jeszcze.Puszyste, lekkie, a za razem wilgotne muffiny z tego przepisu udają się zawsze. Czasem wyrosną bardziej, czasem mniej (
póki co nie zaobserwowałam żadnej prawidłowości co do ich rośnięcia i opadania), ale nie wpływa to na ich smak i konsystencję. Polecam wszystkim, którzy nie boją się tłuszczu,
cukru i
mąki pszennej :)Składniki:4 średnie
marchewki starte na grubych oczkach1 szkl.
cukru1,5 szkl.
mąki3/4 szkl.
oleju3
jajka2 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 opakowanie
cukru waniliowegogorzka czekoladaew. ulubiona posypkaPrzygotowanie:1.
Cukier,
cukier waniliowy,
olej i
jajka lekko ubić mikserem.2. Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon.3. Do mokrych składników wsypywać powoli
mąkę, cały czas mieszając lub ubijając mikserem. Następnie dodać
marchewkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki.4. Napełniać papilotki masą muffinkową do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Babeczki można zostawić na ok. 15 minut w wyłączonym piekarniku, do lekkiego ostygnięcia.5. Ostudzone babeczki polać roztopioną na parze
czekoladą, posypać posypką.