Wykonanie
Dyżurna przystawka na moich uroczystościach to
jajka faszerowane . Są łatwe i szybkie w przygotowaniu , smaczne i różnorodne. A co najważniejsze cała rodzinka pochłania je bez opamiętania , że tak to nazwę.
Jajko to
jajko nic nadzwyczajnego , rzecz polega na odpowiednim farszu. Musi być lekko pikantny, wilgotny .Dzisiaj zrobiłam go z
pieczarek Kupiłam po promocyjnej cenie i dość sporo . Dlatego najbliższy tydzień będzie
pieczarkowy.
Składnki4
jajka10
pieczarek1 duża
cebulakoperekłyżeczka
masłałyżeczka
musztardysól,
pieprzWykonanie
Jajka ugotuję na twardo,
Pieczarki ,
cebulę kroję i podsmażam do miękkości następnie miksuję . Odstawiam do wystygnięcia .
Jajka obieram ze skorupek ( miałam nadzieję że skorupka odejdzie ładnie bo dałam sporo
soli do gotowania , ale niestety zbuntowała się i
jajka wyszły lekko poszarpane) . Obrane
jajka kroję na połówki i łyżeczką wydrążam
żółtka 3
jajka kroje na połówki 1 dodaje całe do farszu . Wrzucam je do masy pieczarkowej ,dodaje łyżeczkę
masła ,
musztardy odrobina
soli i
pieprzu , dokładnie mieszam . Konsystencja farszu musi być dość zwarta. Próbuje , jeśli brakuje przypraw to je doprawiam , na koniec dodaje posiekany drobno
koperek 3-4 gałązki ,ponownie mieszam i nakładam farsz w miejsce
żółtek . Najwygodniej to robić rękawem cukierniczym .