Wykonanie
Użyłam formy o średnicy 25cm, ale za pierwszym razem z kumpelami robiłyśmy w dużo większej i wyszła płaska, ale równie pyszna
tarta :) Ja uznałam, że to fajne ciasto zamiast
tortu i sprawdza się :) Tym razem odrobinę zmieniłam masę kajmakową, ponieważ nie dostałam
krówkowego gotowanego
mleka skondensowanego, tylko
czekoladowe. Jednak trzeba było dać wg przepisu 2 tabliczki
czekolady, bo bez tej jednej odrobinę się masa rozpływała, ale nie jakoś tragicznie ;) Oryginalny przepis pochodzi oczywiście z Kwestii Smaku . Zdjęć w przekroju brak, bo ciasto przejechało się ze świeczką zamknięte w pudełku i jak dojechało na miejsce, przypomniało mi się, że aparatu nie wzięłam. Może jeszcze kiedyś nadrobię ;)
składniki:Spód:- 1 opakowanie
herbatników Digestive (225 g) np. LU- 70 g
masła, roztopionego- 1 tabliczka ciemnej
czekolady (100 g), rozpuszczonej- 1 tabliczka ciemnej
czekolady (100 g)- 1 puszka ugotowanego
mleka skondensowanego
czekoladowego- garść
orzechów włoskichBita śmietana z
bananami:- 4
banany- sok z 1
cytryny- 300ml bardzo zimnej
śmietanki kremówki- 2-3 łyżki
kakaoSpód:
Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem).
Masło roztopić razem z
czekoladą (w kąpieli
wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi
herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.Masa kajmakowa z
czekoladą: Roztopić
czekoladę i wymieszać z ugotowanym
mlekiem skondensowanym i posiekanymi
orzechami włoskimi. Masę wyłożyć na spód z
herbatników i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z
bananami:
Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z
sokiem z cytryny.
Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości
bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi
bananami i posypać
kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.