ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z bananami, bitą śmietaną i karmelem

Tarta czekoladowa z bananami, bitą śmietaną i karmelem

nazwa

Wykonanie

Niedawno obiecałam Wam na facebooku wyjątkowy tort z okazji przekroczenia pięknej liczby 1.000 Fanów. Dziękuję Wam jednoczesnie wszystkim za to że jesteście ze mną i z tej więc okazji zapraszam Was dzisiaj na przepyszną tartę czekoladowo-kajmakową. Jest ona wyjątkowa i kojarzy się z wyjątkowymi wydarzeniami :) Nie robię jej zbyt często ale towarzyszy nam zawsze jak okazja tego wymaga a dzisiejsza jest właśnie taka :) Tarta jest bardzo wykwintna, bardzo słodka i fanów czekolady powinna zadowolić. Z przepisu korzystam już od kilku lat a znalazłam go na stronie Kwestia Smaku . Z moimi drobnymi zmianami prezentuję Wam go dzisiaj i polecam baaaardzo :)
Składniki na spód:
230g herbatników digestive
70g roztopionego masła
100g ciemnej czekolady (roztopionej)
Herbatniki pokruszyć wałkiem bub zmielić malakserem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki celem stężenia.
Składniki na masę kajmakową:
400g masy kajmakowej*
150-200g ciemnej czekolady (roztopionej)**
garść orzechów włoskich posiekanych
Masę kajmakową wymieszać dokładnie z roztopioną czekoladą i wylać na spód ciasteczkowy. Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Składniki na masę śmietanową:
300ml śmietany kremówki 36%
4 banany
sok z 1/2-1 cytryny
ponadto do dekoracji:
kakao do posypania
wiórki czekoladowe
batoniki toffi w czekoladzie werthel's original pokrojone
ciasteczka digestive w czekoladzie pokrojone
Śmietanę ubić na sztywno (cukier puder nie jest konieczny gdyż spód tarty jest wystarczająco słodki). Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zapobiega czernieniu). Odcedzić, 3/4 bananów wmieszać do śmietany a masę wyłożyć do tortownicy. Wierzch udekorować pozostałymi bananami, wiórkami czekoladowymi, cukierkami toffi i ciasteczkami oraz posypać kakao.
*masa kajmakowa może być gotowa z puszki wówczas krem wyjdzie twardszy. Jeśli użyjemy mleka skondensowanego słodzonego które w puszcze będziemy gotować ok 3 godzin wówczas masa będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
**ilość czekolady można zmniejszyć do 1,5 wówczas również zyskamy na delikatności i masa będzie bardziej miękka i kremowa.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/09/tatra-czekoladowa-z-bananami-bita.html