Wykonanie
Niedawno obiecałam Wam na facebooku wyjątkowy tort z okazji przekroczenia pięknej liczby 1.000 Fanów. Dziękuję Wam jednoczesnie wszystkim za to że jesteście ze mną i z tej więc okazji zapraszam Was dzisiaj na przepyszną tartę
czekoladowo-kajmakową. Jest ona wyjątkowa i kojarzy się z wyjątkowymi wydarzeniami :) Nie robię jej zbyt często ale towarzyszy nam zawsze jak okazja tego wymaga a dzisiejsza jest właśnie taka :)
Tarta jest bardzo wykwintna, bardzo słodka i fanów
czekolady powinna zadowolić. Z przepisu korzystam już od kilku lat a znalazłam go na stronie Kwestia Smaku . Z moimi drobnymi zmianami prezentuję Wam go dzisiaj i polecam baaaardzo :)Składniki na spód:230g
herbatników digestive70g roztopionego
masła100g ciemnej
czekolady (roztopionej)
Herbatniki pokruszyć wałkiem bub zmielić malakserem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki celem stężenia.Składniki na masę kajmakową:400g masy kajmakowej*150-200g ciemnej
czekolady (roztopionej)**garść
orzechów włoskich posiekanychMasę kajmakową wymieszać dokładnie z roztopioną
czekoladą i wylać na spód
ciasteczkowy. Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi
orzechami włoskimi. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę.Składniki na masę
śmietanową:300ml
śmietany kremówki 36%4
bananysok z 1/2-1
cytrynyponadto do dekoracji:
kakao do posypaniawiórki
czekoladowebatoniki
toffi w
czekoladzie werthel's original pokrojone
ciasteczka digestive w
czekoladzie pokrojone
Śmietanę ubić na sztywno (
cukier puder nie jest konieczny gdyż spód tarty jest wystarczająco słodki).
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić
sokiem z cytryny (zapobiega czernieniu). Odcedzić, 3/4
bananów wmieszać do
śmietany a masę wyłożyć do tortownicy. Wierzch udekorować pozostałymi
bananami, wiórkami czekoladowymi,
cukierkami toffi i
ciasteczkami oraz posypać
kakao.*masa kajmakowa może być gotowa z puszki wówczas krem wyjdzie twardszy. Jeśli użyjemy
mleka skondensowanego słodzonego które w puszcze będziemy gotować ok 3 godzin wówczas masa będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.**ilość
czekolady można zmniejszyć do 1,5 wówczas również zyskamy na delikatności i masa będzie bardziej miękka i kremowa.Smacznego :)