Wykonanie
Są takie desery, które zrobię raz, czy dwa i odchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest
tarta z
kajmakiem i
bananami na
ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem.
Potrawa wolna od glutenu*Ilosć porcji: duża forma od tarty (biała z Ikea)Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzeniaSkładniki:500ml
śmietanki kremówki350g
ciasteczek owsianych120g
masła½ puszki kajmaku ok. 200g4
banany½
cytryny1 łyżka
cukru pudruGorzkie
kakao*Pod warunkiem, że wybierzemy
ciasteczka bez zawartości glutenu.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy
masło i wykładamy spód i boki tarty. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno
kajmakiem.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec
cukier puder.
Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy
sokiem z cytryny. Układamy na
bitej śmietanie. Tarte schładzamy około godzinki w lodówce. Przed podaniem obsypujemy
kakao. Smacznego.