ßßß Cookit - przepis na Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie

Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Są takie desery, które zrobię raz, czy dwa i odchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Potrawa wolna od glutenu*
Ilosć porcji: duża forma od tarty (biała z Ikea)
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Składniki:
500ml śmietanki kremówki
350g ciasteczek owsianych
120g masła
½ puszki kajmaku ok. 200g
4 banany
½ cytryny
1 łyżka cukru pudru
Gorzkie kakao
*Pod warunkiem, że wybierzemy ciasteczka bez zawartości glutenu.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy masło i wykładamy spód i boki tarty. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej śmietanie. Tarte schładzamy około godzinki w lodówce. Przed podaniem obsypujemy kakao. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kajmakiem-i-bananami-na.html