SkładnikiSpód1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)70 g masła, roztopionego1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonejMasa kajmakowa z czekoladą2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) *garść orzechów włoskichBita śmietana z bananami4 bananysok z 1 cytryny300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki2 - 3 łyżki kakaoPrzygotowanieSpódHerbatniki dokładnie rozdrobnić w melakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy o średnicy 20 cm wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.Masa kajmakowa z czekoladąRoztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Bita śmietana z bananamiBanany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.Wskazówki* możesz też użyć słodzonego mleka skondensowanego i je ugotować na kajmak: zamkniętą puszkę należy położyć w garnku, zalać wodą do przykrycia i gotować na średnim ogniu przez ok. 2 i 1/2 godziny. Puszkę otworzyć po ostudzeniu.