ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa tarta kajmakowa

Czekoladowa tarta kajmakowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
70 g masła, roztopionego
1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej
Masa kajmakowa z czekoladą
2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)
1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) *
garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami
4 banany
sok z 1 cytryny
300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
2 - 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Spód
Herbatniki dokładnie rozdrobnić w melakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy o średnicy 20 cm wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą
Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami
Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.
Wskazówki
* możesz też użyć słodzonego mleka skondensowanego i je ugotować na kajmak: zamkniętą puszkę należy położyć w garnku, zalać wodą do przykrycia i gotować na średnim ogniu przez ok. 2 i 1/2 godziny. Puszkę otworzyć po ostudzeniu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_kajmakowa/przepis.html