Wykonanie
Jakiś czas temu na blogu: Rodzinka w Kuchni przeczytałam po raz pierwszy o ulubionym cieście Ernesta Hemingwaya. Robił je w grudniu tego roku na antenie radiowej Trójki pan Piotr Kaczkowski.Spód ciasta pokruszone
herbatniki – nic ciekawego, ale masa wydała mi się interesująca –
mleko skondensowane,
śmietanka i tylko sok z
limonek.Zaczęłam drążyć temat i teraz to już naprawdę nie wiem, jakie ciasto Hemingway lubił?Pewne jest, że z
limonek odmiany „Key lime” – podobno są bardziej aromatyczne, trochę mniejsze od tych popularnych, bardziej kwaśne i cierpkie, zrywa się je zielone, ale kiedy dojrzeją są żółtawe.Co do samego
spodu ulubionego ciasta w internecie krążą dwie wersje- kruche ciasto i spód z
herbatników – zdecydowałam się więc na spód z
herbatników.Sama mas w anglojęzycznej wersji przepisu występuj w dwóch wariantach – pierwszy taki jak w Trójce – z samej
śmietany,
mleka skondensowanego oraz soku z
limonek a w drugim – masa zawiera jeszcze co najmniej 3
białka z jajek? W tej drugiej wersji masę z
białek i
mleka skondensowanego zapieka się przez 15 minut a
potem dopiero chłodzi?W efekcie, nie bardzo wiem co ten Hemingway lubił, ale zdecydowałam się na ciasto wg przepisu Piotra Kaczkowskiego – wykonanie zleciłam córuni a ponieważ Tygrysiątko nie lubi
płatków migdałowych do dekoracji wykorzystało płynną
czekoladę.Masa spełniła moje oczekiwania, była słodka i kwaśna jednocześnie i rzeczywiście bez dodawania
żelatyny ładnie się zsiadła – na pewno wykorzystam ją jeszcze jako dodatek do innych deserów i ciast.
Składniki:
herbatniki – 200 g,
masło – 100 g,
śmietanka 30% z kartonika – 260 ml,
mleko skondensowane słodzone – 1 puszka,
limonki – 4 szt ( u mnie były małe i mało soczyste, więc dodałam jeszcze jedną dużą
cytrynę)
cytryna – 1 szt,
czekolada – 100 g.Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z
masłem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wysypać przygotowane
herbatniki. Docisnąć łyżką, żeby miały bardziej zwartą strukturę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez ok. 10 minut. Wystudzić. W tym czasie przygotować krem –
limonki sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i dodać do
mleka skondensowanego – ja ograniczyłam się tylko do skórki z dwóch
limonek. Następnie z wszystkich
cytrusów wycisnąć sok. Wymieszać
mleko skondensowane ze
śmietanką a
potem stopniowo wlewać do
mleka sok i energicznie mieszać. Mas będzie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Przełożyć masę na
herbatniki i wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta np. rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą. Polecam.