ßßß Cookit - przepis na Jak to jest z tym ciastem Hemingwaya?

Jak to jest z tym ciastem Hemingwaya?

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu na blogu: Rodzinka w Kuchni przeczytałam po raz pierwszy o ulubionym cieście Ernesta Hemingwaya. Robił je w grudniu tego roku na antenie radiowej Trójki pan Piotr Kaczkowski.
Spód ciasta pokruszone herbatniki – nic ciekawego, ale masa wydała mi się interesująca – mleko skondensowane, śmietanka i tylko sok z limonek.
Zaczęłam drążyć temat i teraz to już naprawdę nie wiem, jakie ciasto Hemingway lubił?
Pewne jest, że z limonek odmiany „Key lime” – podobno są bardziej aromatyczne, trochę mniejsze od tych popularnych, bardziej kwaśne i cierpkie, zrywa się je zielone, ale kiedy dojrzeją są żółtawe.
Co do samego spodu ulubionego ciasta w internecie krążą dwie wersje- kruche ciasto i spód z herbatników – zdecydowałam się więc na spód z herbatników.
Sama mas w anglojęzycznej wersji przepisu występuj w dwóch wariantach – pierwszy taki jak w Trójce – z samej śmietany, mleka skondensowanego oraz soku z limonek a w drugim – masa zawiera jeszcze co najmniej 3 białka z jajek? W tej drugiej wersji masę z białek i mleka skondensowanego zapieka się przez 15 minut a potem dopiero chłodzi?
W efekcie, nie bardzo wiem co ten Hemingway lubił, ale zdecydowałam się na ciasto wg przepisu Piotra Kaczkowskiego – wykonanie zleciłam córuni a ponieważ Tygrysiątko nie lubi płatków migdałowych do dekoracji wykorzystało płynną czekoladę.
Masa spełniła moje oczekiwania, była słodka i kwaśna jednocześnie i rzeczywiście bez dodawania żelatyny ładnie się zsiadła – na pewno wykorzystam ją jeszcze jako dodatek do innych deserów i ciast.
Składniki:
herbatniki – 200 g,
masło – 100 g,
śmietanka 30% z kartonika – 260 ml,
mleko skondensowane słodzone – 1 puszka,
limonki – 4 szt ( u mnie były małe i mało soczyste, więc dodałam jeszcze jedną dużą cytrynę)
cytryna – 1 szt,
czekolada – 100 g.
Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wysypać przygotowane herbatniki. Docisnąć łyżką, żeby miały bardziej zwartą strukturę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez ok. 10 minut. Wystudzić. W tym czasie przygotować krem – limonki sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i dodać do mleka skondensowanego – ja ograniczyłam się tylko do skórki z dwóch limonek. Następnie z wszystkich cytrusów wycisnąć sok. Wymieszać mleko skondensowane ze śmietanką a potem stopniowo wlewać do mleka sok i energicznie mieszać. Mas będzie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Przełożyć masę na herbatniki i wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/jak-to-jest-z-tym-ciastem-hemingwaya