Wykonanie
Składniki:400 g
herbatników100 g okrągłych
biszkoptów1 puszka masy kajmakowej2 budynie
śmietankowe1/2 litra
mleka170 g
masła330 ml
śmietanki kremówki 30%2 szt.
fixów lub
śnieżki do kremówki1/5 tabliczki
mlecznej czekoladyPrzepis:Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę
herbatników. Następnie wyciągamy puszkę z
wody i wykładamy masę na
herbatniki. Następnie układamy kolejną warstwę
herbatników. W garnku gotujemy oba budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak ze zmniejszonej ilości
mleka tj. z 1/2 litra. Następnie do gorącego budyniu dodajemy
masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na
herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy
fixy (można ubić
śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto, a wierzch posypujemy startą na najmniejszych oczkach
czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.