Wykonanie
Składniki:masa2 budynie
śmietankowekostka
masła900 ml
mleka4 łyżki
cukru150 g
chałwydodatkowo2 duże paczki
herbatnikówsłoik
powideł śliwkowychpół szklanki
śmietany 30%2 łyżeczki
cukruwiórki
czekoladoweWykonanie:Budynie ugotować na
mleku z
cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc.
Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało.
Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą
chałwę na tarce o grubych oczkach.
Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć
herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć
herbatnikami.
Śmietanę ubyć na sztywno z
cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi.Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm.