Wykonanie
U Kasi to były udka, mnie G namówił na
piersi z kurczaka. Dalej sądzę, że udka mogłyby być smaczniejsze, ale sprawdzę to następnym razem, bo powtórka będzie na pewno :) moja pasta
curry jest bez dodatków, więc sama dorzuciłam trochę suszonej
trawy cytrynowej (do wyjęcia później, ma tylko nadać smak) i starłam trochę
imbiru. Nie było aż tak ostro, jak się spodziewałam, ale może to i dobrze :) Za to
mięsko było bardzo soczyste. Super :)
składniki na 2 porcje:- podwójna
pierś z kurczaka- 2 łyżeczki zielonej pasty
curry- 1
marchewka- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki- 1 łyżeczka
trawy cytrynowej- ok. 0,5cm korzenia
imbiru- 2 łyżki
oliwy-
sólPierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół. Natrzeć pastą
curry i posolić. Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą, wyłożyć
kurczaka. Posypać mieloną
papryką, zetrzeć na piersi
imbir.
Czosnek i
marchewkę pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek ułożyć na
mięsie,
marchewki wokół. Sypnąć
trawą cytrynową (ja sypałam raczej na
oliwę). Piec 25 minut w 200°C pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut żeby wierzch się lekko zrumienił.