Wykonanie
Wyszedł pyszny (cyt: "mamo! nie zrobiłaś jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję:
Składniki:podwójny
filet z kurczaka1
cukinia1
papryka3 ząbki
czosnkuświeży
imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki
imbiru w proszku2 łyżeczki
currymleko kokosowe1 puszka
kukurydzysól i
pieprzoliwa do smażenia
Kurczaka pokoroić w kostkę, dodać
imbir starty na tarce,
czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i
curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by
mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość
oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do
mięsa, podobnie jak
paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać
mleko kokosowe i
kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut.Podawać z
ryżem.