ßßß Cookit - przepis na "Makaron" marchewkowy z indykiem

"Makaron" marchewkowy z indykiem

nazwa

Wykonanie

Idealny pomysł na kolacje lub obiad. Dużo warzyw i białka, mało węglowodanów i do tego takie pyszne. No i mój ulubiony imbir. Pycha!
pierś indyka 600g
2 pomidory
4 ząbki czosnku
3 marchewki
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cząbru
świeży tarty imbir
oliwa z oliwek
pieprz
sól
Pierś indyka kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją łyżeczką curry, cząbru, solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
W czasie, gdzie pierś indyka będzie się "marynować" przygotowuje resztę składników.
Pomidory kroje w kostkę. Czosnek i imbir trę na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę obieram i za pomocą obieraczki do warzyw tworzę "makaron". Długimi ruchami "obieram" marchewkę tworząc w ten sposób wstążki makaronu. Rdzenia już nie obieram, ponieważ bardzo ciężko tworzy się z niego wstążki.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam imbir. Po dwóch minutach dodaje tarty czosnek i smażę jeszcze chwilkę (trzeba uważać by nie przypalić czosnku). Dodaje pomidory i całość duszę około 15 minut.
Na drugiej patelni podsmażam mięso z indyka. Gdy już się usmaży dodaje zrobiony sos z pomidorów, łyżeczkę sezamu i wstążki marchewki. Dokładnie mieszam i podsmażam do momentu aż marchewka zmięknie (około 10 minut).
Potrawę przekładam do głębokich talerzy i posypuję resztą sezamu.
Przepis na dwie porcje.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/11/makaron-marchewkowy-z-indykiem.html