Wykonanie
            
Robiłam jakiś czas temu uniwersalną 
mieszankę przypraw ..a tym razem zrobiłam jeszcze inną..przepis popatrzyłam u Domi ..3 łyżeczki 
curry2 łyżeczki słodkiej suszonej 
papryki1 łyżeczka ostrej suszonej 
papryki2 łyżeczki 
soli1/2 łyżeczki 
czosnku suszonego1/4 łyżeczki 
pieprzu1/4 łyżeczki 
imbiru suszonegoWszystkie 
przyprawy wymieszać ze sobą..przesypać do słoiczka..i gotowe..Do zrobienia tej 
przyprawy użyłam 
między innymi 
curry Marsyl, które dostałam dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje oraz innych przypraw 
Marsyl, które dostałam wcześniej .
Curry to narodowa indyjska 
mieszanka przypraw. W wieku XVIII przybyła do Europy.Obecnie to jedna z popularniejszych przypraw na świecie. Podstawowe składniki mieszanki to: 
kolendra, 
skrobia, 
kurkuma, 
kozieradka pospolita, 
pieprz czarny, 
gorczyca, 
liść laurowy, 
goździk, 
kmin, 
koper włoski, 
czosnek, 
sól, 
chili, 
gałka muszkatołowa, suszony 
imbir.
Przyprawa curry ma szerokie zastosowanie. Można je stosować do potraw 
mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, 
sosów i 
ryżu.Czytając składniki 
curry Marsyl oraz innych firm zauważyłam, że każda firma dodaje co innego..i każda 
przyprawa różni się nawet kolorem..Razem z 
curry dostałam również 
chili i drewnianą 
łopatkę oraz łyżkę.
