Wykonanie
Robiłam jakiś czas temu uniwersalną
mieszankę przypraw ..a tym razem zrobiłam jeszcze inną..przepis popatrzyłam u Domi ..3 łyżeczki
curry2 łyżeczki słodkiej suszonej
papryki1 łyżeczka ostrej suszonej
papryki2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czosnku suszonego1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
imbiru suszonegoWszystkie
przyprawy wymieszać ze sobą..przesypać do słoiczka..i gotowe..Do zrobienia tej
przyprawy użyłam
między innymi
curry Marsyl, które dostałam dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje oraz innych przypraw
Marsyl, które dostałam wcześniej .
Curry to narodowa indyjska
mieszanka przypraw. W wieku XVIII przybyła do Europy.Obecnie to jedna z popularniejszych przypraw na świecie. Podstawowe składniki mieszanki to:
kolendra,
skrobia,
kurkuma,
kozieradka pospolita,
pieprz czarny,
gorczyca,
liść laurowy,
goździk,
kmin,
koper włoski,
czosnek,
sól,
chili,
gałka muszkatołowa, suszony
imbir.
Przyprawa curry ma szerokie zastosowanie. Można je stosować do potraw
mięsnych, drobiu, ryb, warzyw,
sosów i
ryżu.Czytając składniki
curry Marsyl oraz innych firm zauważyłam, że każda firma dodaje co innego..i każda
przyprawa różni się nawet kolorem..Razem z
curry dostałam również
chili i drewnianą
łopatkę oraz łyżkę.