ßßß
            
        
Składniki (4 porcje):4 bułki300 g chudego, mielonego mięsa wołowego2 kromki chleba tostowegoodrobina mleka do namoczenia chleba tostowego2 ząbki czosnku1 łyżeczka świeżo startego imbiru1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki1 łyżeczka mieszanki curry1 łyżka posiekanego szczypiorkusól, pieprz - do smakuDodatki:W sumie nie będę nikomu narzucać. Każdy ma swoje ulubione smaki. Ja zawsze dodaję oczywiście ser żółty, pomidor, ogórek i paprykę (czasem konserwowe, czasem świeże), odrobinę czerwonej cebuli i sałatę. Z sosów - majonez, ketchup, czasami tatarski lub Tysiąca Wysp .Mięso umieszczamy w miseczce. Chleb tostowy namaczamy w mleku i gdy je wchłonie wrzucamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, paprykę, curry i szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie formujemy z masy 4 burgery i smażymy je na patelni.Do nagrzanego piekarnika lub mikrofali z grillem wstawiamy przeciętą horyzontalnie bułkę, kotleta z solidnym plastrem sera na wierzchu i zapiekamy kilka minut. Po wyjęciu - według własnego uznania i w sobie tylko znanej kolejności - umieszczamy między częściami pieczywa mięcho z roztopionym serem, sosy i ulubione warzywka. W końcu każdy ma swoja tajną recepturę i poza mięsem, które jest tu najważniejsze niczego nie narzucam.Zjadamy ze smakiem i nie badamy w najbliższym czasie poziomu cholesterolu :-)