ßßß Cookit - przepis na Jajka z boczkiem w sosie musztardowym

Jajka z boczkiem w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Jajka na twardo w wersji obiadowej to dla mnie nowość. Ale bardzo ciekawa i dająca mnóstwo możliwości. Dzisiaj podaję wersję nieco wielkanocną. Tak przynajmniej mi się kojarzą jajka w sosie musztardowym. Właściwie same jajka w boczku z sosem są idealną przekąską nawet na zimno.
Trochę zmodyfikowałam przepis. A właściwie sposób wykonania, bo pierwotny wymagał użycia co najmniej 6 garnków, patelni, rondli itd, a ja ograniczyłam się do 3 :) Poza tym ziemniaki w przepisie zostały potraktowane trochę po macoszemu, więc ja, choć za nimi nie przepadam, zrobiłam z nich purée z porem i szczypiorkiem, które wyszło bardzo smaczne i idealnie pasowało do sosu :) A sam sos jest przez musztardę Dijon dość ostry i słony. Jeśli nie jesteście jej fanami, polecam zastąpić ją inną.
JAJKA Z BOCZKIEM W SOSIE MUSZTARDOWYM
składniki na 4 porcje:
(ja zrobiłam sos z całej porcji, ale ziemniaków, jajek itd przygotowałam połowę)
- 8 jajek
- 750g ziemniaków
- 8 plastrów boczku
- sól i pierz
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany (u mnie 18%)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- cukier
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Gotować ok. 20 minut (do miękkości) w osolonej wodzie.
W tym czasie jajka obrać i owinąć każde plastrem boczku. Usmażyć na patelni bez tłuszczu, przełożyć do głębokiego półmiska.
Pora oczyścić, dokładnie umyć i samą białą część pokroić w krążki. Na tłuszczu wytopionym z boczku dusić pora przez 5-7 minut, aż zmięknie. Wyjąć krążki.
Roztopić łyżkę masła i podsmażyć na niej mąkę. Cały czas mieszając, wlewać bulion. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. P o tym czasie zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną oraz musztardą. Ponownie postawić na ogniu, podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ziemniaki odcedzić i zmiksować. Wymieszać z podsmażonym porem i posiekanym szczypiorkiem, nałożyć na ten sam półmisek, co jajka. Całość polać ciepłym sosem musztardowym i od razu podawać
źródło: gazeta Sól i Pieprz 4/2003
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Jajka-z-boczkiem-w-sosie-musztardowym.html