ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO – POROWA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO – POROWA

nazwa

Wykonanie

Już chyba dałam na blogu do zrozumienia, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Ostatnio przypomniałam też sobie jak wdzięcznym warzywem jest por i jak wiele smaku wnosi do potraw :) W związku z powyższym dzisiaj prezentuję Wam prostą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z porem i dodatkiem boczku.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
5 – 6 średniej wielkości ziemniaków
1 duży por
100 g parzonego boczku
400 g sera długodojrzewającego (może być stary Olęder)
1 pęczek szczypiorku
250 g śmietany 12 lub 18%
3 jajka
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ziemniaki obrać i ugotować, tak aby były średnio miękkie. Zalać zimną wodą i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Odkroić górną część pora, obrać z zewnętrznych liści i pokroić w paski. Następnie lekko poddusić go na maśle. W misce dokładnie wymieszać śmietanę z jajkami, dodać sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce, na spodzie dużego naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę wymieszanej śmietany i jajek. Następnie nałożyć cienko pokrojone w talarki ziemniaki. Na pierwszą warstwę ziemniaków nałożyć połowę boczku i podduszonego wcześniej pora, zalać śmietaną z jajkami (tak, aby starczyło jeszcze na jedną warstwę), posypać serem i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków i powtórzyć wszystkie wyżej wymienione czynności. Całość przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków, którą posypujemy już tylko serem i pokrojonym szczypiorkiem,
naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Całość zapiekamy około 45 minut. Na ostatnie 10 – 15 minut ściągamy folię aby góra zapiekanki się zarumieniła. I gotowe :)
Życzę SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/zapiekanka-ziemniaczano-porowa