Wykonanie
Indyk nie może być sam. A że był w stylu orienalnym, to koniecznie musiał dołączyć do niego
ryż. Podaję oryginalny przepis, ale u mnie obyło się bez
grzybów,
krabów,
szynki i
sosu ostrygowego. Poza tym nie znalazłam
kiełków soi i kupiłam
kiełki fasoli mung. Zapomniałam i dopiero po zdrobieniu zdjęcia posypałam
szczypiorkiem.
Ryż jest na zdjęciu po prawej.
składniki:- 100g
ryżu- 5
suszonych grzybów tongu- 100g świeżych albo mrożonych
krabów- 50g świeżego albo
mrożonego zielonego groszku- 75g
kiełków soi- 2 ząbki
czosnku- 100g
gotowanej szynki- 1,5
dymki-
jajko- 4 łyżki
oleju arachidowego lub kukurydzianego- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 łyżka
sosu ostrygowego- 1/2 filiżanki
bulionu- 1/2 łyżki
wina ryżowego lub
wytrawnego sherry-
sól,
pieprzRyż ugotować.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odcisnąć, ogonki usunąć. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mrożone
kraby rozmrozić. Zamrożony
groszek gotować 3 minuty, świeży 10.
Kiełki soi opłukać i osączyć.
Czosnek posiekać.
Szynkę pokroić w kostkę, białą część
dymki posiekać, zieloną pokroić w krążki.
Jajko roztrzepać. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju,
czosnek i białą część
dymki zeszklić, dodać
kraby i smażyć na dużym ogniu z mieszaniem 1 minutę. Odstawić na bok. Następnie rozgrzać w woku 6 łyżek
oleju. Smażyć kostki
szynki z masą jajeczną stale mieszając. Dodać
ryż i dalej podgrzewać mieszając. Dołożyć
grzyby,
kraby groszek i
kiełki soi. Całość zalać
sosem sojowym,
sosem ostrygowym oraz
bulionem i podgrzewać w mieszaniem kolejne 2 minuty. Wlać
wino ryżowe, przyprawić
solą i
pieprzem. Ułożyć na podgrzanej salaterce, posypać
szczypiorkiem. Podawać gorące.A tak wygląda
ryż razem z
indykiem po zmieszaniu na jednej patelni i jeszcze dorzuceniu świeżego
groszku i
kiełków. Smaki się przegryzają i całość jest jeszcze smaczniejsza.