ßßß Cookit - przepis na SMAŻONY RYŻ YANGZHOU

SMAŻONY RYŻ YANGZHOU

nazwa

Wykonanie

Indyk nie może być sam. A że był w stylu orienalnym, to koniecznie musiał dołączyć do niego ryż. Podaję oryginalny przepis, ale u mnie obyło się bez grzybów, krabów, szynki i sosu ostrygowego. Poza tym nie znalazłam kiełków soi i kupiłam kiełki fasoli mung. Zapomniałam i dopiero po zdrobieniu zdjęcia posypałam szczypiorkiem.
Ryż jest na zdjęciu po prawej.
składniki:
- 100g ryżu
- 5 suszonych grzybów tongu
- 100g świeżych albo mrożonych krabów
- 50g świeżego albo mrożonego zielonego groszku
- 75g kiełków soi
- 2 ząbki czosnku
- 100g gotowanej szynki
- 1,5 dymki
- jajko
- 4 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 filiżanki bulionu
- 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- sól, pieprz
Ryż ugotować. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odcisnąć, ogonki usunąć. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mrożone kraby rozmrozić. Zamrożony groszek gotować 3 minuty, świeży 10. Kiełki soi opłukać i osączyć. Czosnek posiekać. Szynkę pokroić w kostkę, białą część dymki posiekać, zieloną pokroić w krążki. Jajko roztrzepać. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, czosnek i białą część dymki zeszklić, dodać kraby i smażyć na dużym ogniu z mieszaniem 1 minutę. Odstawić na bok. Następnie rozgrzać w woku 6 łyżek oleju. Smażyć kostki szynki z masą jajeczną stale mieszając. Dodać ryż i dalej podgrzewać mieszając. Dołożyć grzyby, kraby groszek i kiełki soi. Całość zalać sosem sojowym, sosem ostrygowym oraz bulionem i podgrzewać w mieszaniem kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na podgrzanej salaterce, posypać szczypiorkiem. Podawać gorące.
A tak wygląda ryż razem z indykiem po zmieszaniu na jednej patelni i jeszcze dorzuceniu świeżego groszku i kiełków. Smaki się przegryzają i całość jest jeszcze smaczniejsza.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/10/Smazony-ryz-Yangzhou.html