ßßß Cookit - przepis na Ryż smażony po chińsku z jajkiem

Ryż smażony po chińsku z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Przyznam się, że niewiele wiem o kuchni chińskiej. Jednak potrawy pochodzące z tamtego regionu lubię zjeść na mieście czy w restauracji. Uwielbiam ich smak, chrupkość, różnorodne sosy i sposób w jaki się je przygotowuje oraz podaje. Podziwiam chińskich kucharzy za ich biegłość w sztuce i precyzję z jaką je wykonują. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki, inne choć wpakowane do pudełeczka na wynos stanowią bogactwo aromatów o wyśmienitym smaku. U mnie dzisiaj skromnie, ale przyznam, że byłam mile zaskoczona bo danie choć ubogie w liczbę składników i przypraw, było wyśmienite i zjadłam je z prawdziwą przyjemnością. :)
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia chińska " Jenny Stacey. Ja podwoiłam tą ilość. Danie wystarczy na 5-6 osób.
Składniki:
300 g ryżu długoziarnistego
6 jajek, zmieszanych widelcem
4 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku
8 cebulek dymek
250 g groszku (świeży/mrożony)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż gotować 10-12 min, odcedzić, dobrze opłukać zimna woda i ponownie odcedzić.
Groszek wrzucić na wrzątek i od chwili ponownego zagotowania gotować 1-2 minuty.
Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.
W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę (trochę odłożyć do posypania), groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min.
Dodać ryż i wymieszać.
Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać.
Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą dymka.
Choć potrawy z ryżu robię rzadko, nie umiem wyjaśnić dlaczego bo są naprawdę smaczne. To danie pokazuje, że z bardzo prostych składników przy odpowiednim połaczeniu można zrobić coś naprawdę szybkiego i do tego smacznego. Wystarczy parę jajek, trochę szczypiorku i już, mamy pyszny pomysł na obiad! Przepis polecam bo naprawdę warto.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_22_ryz-smazony-po-chinsku-z-jajkiem.html