Wykonanie
Przyznam się, że niewiele wiem o kuchni chińskiej. Jednak potrawy pochodzące z tamtego regionu lubię zjeść na
mieście czy w restauracji. Uwielbiam ich smak, chrupkość, różnorodne sosy i sposób w jaki się je przygotowuje oraz podaje. Podziwiam chińskich kucharzy za ich biegłość w sztuce i precyzję z jaką je wykonują. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki, inne choć wpakowane do pudełeczka na wynos stanowią bogactwo aromatów o wyśmienitym smaku. U mnie dzisiaj skromnie, ale przyznam, że byłam mile zaskoczona bo danie choć ubogie w liczbę składników i przypraw, było wyśmienite i zjadłam je z prawdziwą przyjemnością. :)Przepis pochodzi z książki " Kuchnia chińska " Jenny Stacey. Ja podwoiłam tą ilość. Danie wystarczy na 5-6 osób.Składniki:300 g
ryżu długoziarnistego6
jajek, zmieszanych widelcem4 łyżki
oleju roślinnego4 ząbki
czosnku8
cebulek dymek250 g
groszku (świeży/mrożony)2 łyżki jasnego
sosu sojowegoszczypta
soliPrzygotowanie:
Ryż gotować 10-12 min, odcedzić, dobrze opłukać zimna
woda i ponownie odcedzić.
Groszek wrzucić na wrzątek i od chwili ponownego zagotowania gotować 1-2 minuty.Roztrzepane
jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek,
dymkę (trochę odłożyć do posypania),
groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min.Dodać
ryż i wymieszać.Dodać
jajka,
sos sojowy,
sól, wszystko dobrze wymieszać.Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą
dymka.
Choć potrawy z
ryżu robię rzadko, nie umiem wyjaśnić dlaczego bo są naprawdę smaczne. To danie pokazuje, że z bardzo prostych składników przy odpowiednim połaczeniu można zrobić coś naprawdę szybkiego i do tego smacznego. Wystarczy parę
jajek, trochę
szczypiorku i już, mamy pyszny pomysł na obiad! Przepis polecam bo naprawdę warto.