ßßß Cookit - przepis na Imbir z gruszką

Imbir z gruszką

nazwa

Wykonanie

We wtorek upiekłam też sernik. Kiedy zobaczyłam, jak dawno nie było u nas pieczonego sernika (półtora miesiąca!), złapałam się za głowę. No bo jak to tak? Tyle czasu...? A ja przecież tak lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak.
Nie wiem, czy gdzieś znalazłabym przepis, który by mnie usatysfakcjonował. Szczerze mówiąc - nawet nie szukałam. Po prostu poszłam do kuchni - i mieszałam.
Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.
Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny czas będzie jak znalazł.
Miodowo-imbirowy sernik z gruszkami
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:
115 g ciastek digestive
60 g masła
1 łyżeczka mielonego imbiru
masa serowa:
550 g serka kremowego
150 g miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5cm kawałek świeżego imbiru
sok z 1/2 cytryny
150 ml śmietany kremówki
4 jajka
dodatkowo:
3 gruszki
Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem.
Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.
Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.
Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.
Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
Sernik można upiec w nieco większej tortownicy - wyszedł bardzo wysoki. Podczas pieczenia pachniał bosko - od razu zrobiło się cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt!
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2011/12/imbir-z-gruszka.html