Wykonanie
Gruszki w roli głównej! A razem z nimi
imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego
masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :)Spód:opakowanie
ciasteczek digestive (180g)2/3 kostki
masła3 łyżki zmielonego
imbiru lub 2 centymetry świeżegoCiasto:opakowanie
serka sernikowego (400g)4 łyżki
masła orzechowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru2
jajka2-3
gruszkiCiasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z
imbirem i
masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie
imbiru z
torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy.
Ser,
cukier,
jajka i
mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodajemy
masło orzechowe i całość mieszamy już łyżką, żeby nie pozbywać się kawałeczków
orzechów. Jeśli nie macie
masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych
orzechów laskowych lub włoskich.
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej
masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż
owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką
jogurtu greckiego - poezja! :)
Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku będzie koncert, tak więc nie odmówię sobie: