Wykonanie
SkładnikiSpód:ok. 150 g
ciastek owsianych3 łyżki
masłaMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru lub 4 łyżki
miodu lub
ksylitolu3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki (60 ml)
śmietanki kremówki1 kg
gruszek1 łyżka drobno startego obranego
imbiru4 łyżki
cukru (użyłam trzcinowego)sok z 1
cytrynyMus czekoladowy:3
jajka + 3
żółtka200 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
cukru (użyłam trzcinowego)100 g
masła250 g
gorzkiej czekolady dobrej jakościDo dekoracji: kandyzowany
imbirPrzygotowanieSpód:
Ciasteczka dokładnie rozdrobnić, wymieszać z roztopionym
masłem, wyłożyć na dno formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm i mocno uklepać. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 10 minut.Masa serowa:Do miski włożyć
ser,
mąkę i
cukier, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po 1
jajku za każdym razem miksując. Dodać
wanilię i
śmietankę i ponownie zmiksować na gładką masę. Wyłożyć ją spód i piec przez ok. 20 minut do ścięcia się masy w temp. 175 stopni C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Gruszki karmelizowane z
imbirem:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wsypać
cukier i potrząsając patelnię rozprowadzić go po całej powierzchni. Postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać bez mieszania przez około 1 minutę lub do czasu aż
cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni kolor na ciemny brąz (długość podgrzewania zależy od stopnia rozgrzania patelni, grubości dna patelni, wielkości ognia).Dodać
gruszki oraz
imbir i smażyć przez ok. 10-15 minut aż
gruszki będą złote i pokryją się gęstym
syropem, w międzyczasie skrapiać
sokiem z cytryny oraz 1-2
razy gruszki przewrócić.
Gruszki wyłożyć na masę
serową.
Mus czekoladowy:W metalowej misce umieścić 6
żółtek i
śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się
wodą (około 2 szklanek ), tak aby dno metalowej miski nie dotykało
wody. Podgrzewać masę co chwilę mieszając aż będzie bardzo ciepła lub do czasu aż trochę zgęstnieje (w
sumie ok. 7 minut), uważając aby się nie ścięła i często mieszając. Dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się
woda) i cały czas mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Od razu zdjąć miskę z garnka.Ubić trzy
białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas wytrwale ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze pianę przez ok. 2 minuty aż będzie lśniąca i gęsta. W trakcie ubijania
białek od czasu do czasu przemieszać masę
czekoladową.Masę dodać do ubitych
białek i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników, najlepiej miksować naprzemiennie z mieszaniem masy szpatułką.
Mus czekoladowy wyłożyć na
gruszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Kroić ogrzanym nożem. Każdą porcję ciasta udekorować kandyzowanym
imbirem.