Wykonanie
Ostatnio z przerażeniem zauważyłam, jak szybko robi się ciemno. Nawet w
słoneczny dzień o godzinie dwudziestej pierwszej robi się szaro, a o dwudziestej drugiej jest już niemal zupełnie ciemno. Chcąc zrobić zdjęcie przy dziennym świetle, muszę się wyrobić do godziny dziewiętnastej, inaczej, niestety, ale cudów nie ma, i lepiej zapalić lampę. Doprawdy, czuję się rozczarowana. Ledwo co sierpień się zaczął, a dni już takie krótkie...? Dlaczego byłam przekonana, że jeszcze we wrześniu
będę się cieszyć wieczornymi spacerami w pełnym słońcu...?Chyba dopada mnie późnoletnia depresja pogodowa ...Na pocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało -
jagody delikatnie zatopione w
masie serowej, całość przykryta kawałkami
ciasteczek z
czekoladą, podana na
czekoladowym, chrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo
bitej śmietany i mocną
herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce
borówki amerykańskie (o jagodach to
mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi
drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno
kakaowy, masa serowa jest delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie
herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające
owoce i chrupiące
ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g
ciastek digestive2 łyżki
kakao75 g
masłamasa serowa:3
torebki czarnej
herbaty200 ml wrzątku200 g
serka kremowego100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegosok z 1/2
cytryny8 listków
żelatyny400 g
śmietany kremówki (38%)dodatkowo:125 g
borówek amerykańskich50 g
ciastek z
czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z
kakao.
Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z
ciastkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć
ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.
Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej
wody. Po pięciu minutach wyjąć
torebki, ostudzić.
Serek zmiksować z
cukrem,
cukrem waniliowym,
sokiem z cytryny i
herbatą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z masą
serową, kiedy ta tylko zacznie tężeć.Masę
serową przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Ułożyć na wierzchu
borówki, delikatnie wciskając w masę.Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Przed podaniem udekorować połamanymi
ciasteczkami.Smacznego!A teraz Wam się przyznam do małego bubla ... Gdybym ten sernik robiła dla gości, byłabym podłamana. Kiedy bowiem wkładałam go do lodówki nie zauważyłam, że mi się półka lekko obsunęła, i tortownica stała pod lekkim kątem. Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu...Oczywiście, żadna to tragedia, ale jednak... Ku przestrodze: trzeba uważać na najmniejsze drobiazgi, jeśli chce się
mieć ciasto idealne.