Wykonanie
Jak pewnie wiecie, mam ogromną słabość do pieczonych serników. Przygotowuję je w najróżniejszych kombinacjach
smakowych, starając się również eksperymentować ze składnikami. Gdy więc padła propozycja wykorzystania w jednym wypieku
wanilii,
jogurtu i
malin, zaraz po ucieranym cieście
jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie
jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza
malinami, wylądowały również
morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z
wanilią i
jogurtem skomponują się znakomicie. Na wierzch przygotowałam delikatny mus malinowy na kremówce - zawsze się sprawdza, z każdymi
owocami. Na spód, zamiast zwykłych
herbatników, dałam czarne jak noc
ciasteczka oreo.Muszę przyznać, że efekt kolorystyczny mnie zachwycił. Smak również nie rozczarował - sernik wyszedł wyjątkowo delikatny i kremowy, bardzo lekki. Z Karoliną zjadłyśmy do
kawy po dwa kawałki - naprawdę nie można mu się oprzeć! Lekko kwaśny mus malinowy dopełnia całości, a świeże
owoce na wierzchu doskonale uzupełniają smak. Całość zdecydowanie godna polecenia - sernik na
jogurcie upiekę jeszcze nie raz!Mirabelka i Ania również zabrały się za łączenie
malin,
jogurtu i
wanilii - koniecznie sprawdźcie, co im z tego wyszło!Sernik
morelowy z musem
malinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)spód:200 g
ciasteczek oreo z nadzieniem30 g
masłamasa serowa:750 g
jogurtu greckiego250 g
mascarpone100 g
cukru500 g
moreli4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
kisielu morelowego (proszek)mus malinowy:250 g
malin1 łyżeczka ekstraktu z
waniliisok z 1/2
cytryny60 g
cukru3 listki
żelatyny250 ml
śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2
morele125 g
malinMasło rozpuścić i przestudzić.
Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć, wymieszać z
masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę
ciasteczkową, ugnieść.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Przestudzić.
Morele przekroić na pół, wyjąć pestki.
Owoce zmiksować blenderem na gładki mus.
Jogurt,
mascarpone,
cukier, mus
morelowy,
jajka, ekstrakt i
kisiel zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut.Wierzch sernika powinien być ścięty.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Maliny,
sok z cytryny i
cukier zagotować. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt i odciśniętą
żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.Kremówkę ubić, partiami dodawać do musu, delikatnie mieszając.Krem wylać na wierzch całkowicie ostudzonego sernika, schłodzić przez noc w lodówce.Przed podaniem udekorować
malinami i pokrojonymi w ósemki
morelami.Smacznego!Dziś znów mam czasową obsuwę, i to nie byle jaką, ale o całe dwie godziny... A wszystko przez zakupy ze szkrabami, które zajmują zdecydowanie więcej czasu niż takie w pojedynkę.