Wykonanie
Składniki1 paczka (215 g)
ciastek owsianych (typu Złotokłose)100 g
wiórków kokosowych100 g
masła, roztopionego4 łyżeczki
żelatyny w proszku1/3 szklanki ciepłej
wody + dodatkowo 2 - 3 łyżki500 g
sera mascarponeziarenka z 1
laski wanilii i 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (niekoniecznie)1 szklanka (220 g) drobnego
cukru300 ml
śmietanki kremowej UHT 30% lub 36%, schłodzonejokoło 500 g
malinPrzygotowanie
Ciastka owsiane pokruszyć, dodać
wiórki kokosowe i roztopione
masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki
wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć
ser mascarpone, ziarenka
wanilii, ekstrakt z
wanilii,
cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać
śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.Namoczoną
żelatynę razem z dodatkową
wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać aż ziarenka
żelatyny całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Ostudzić,
żelatyna ma być lekko ciepła.Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć masę
mascarpone z ostudzoną
żelatyną. Wyłożyć na spód z
ciastek i wyrównać powierzchnię. Ułożyć
maliny i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Schładzać przez minimum 2 - 3 godziny, a najwygodniej przez całą noc.WskazówkiJeśli nie lubisz
wiórków kokosowych możesz je pominąć.