Wykonanie
Waniliowy sernik z dodatkiem
ciasteczek Oreo, bez pieczenia, z
czekoladową polewą. Smakuje jak delikatne piankowe ptasie mleczko :-). Aby podkręcić delikatny smak deseru dodałam Oreo z nadzieniem z
masła orzechowego, ale można wykorzystać dowolne, swoje ulubione. Trzeba pamiętać, by sernik przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, by
ciastka zatopione w
masie serowej miały czas na zmięknięcie i by deser dobrze się kroił. Świetny na domowe imprezy i urodziny :-).Składniki na spód:180 g
ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)40 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:1 szklanka
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej250 g
mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii1 szklanka
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej10 g
żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny + 50 ml
wody150 - 170 g
ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)W misie miksera umieścić
jogurt naturalny,
serek mascarpone,
cukier puder,
wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową. Na końcu dodać połamane
ciastka (na połowę, ćwiartki), wymieszać.Na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Na schłodzony sernik wylać
polewę czekoladową, wyrównać, ozdobić
ciastkami Oreo lub Neo, schłodzić do momentu stężenia polewy.
Polewa czekoladowa:70 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej, posiekanej70 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania głądkiego sosu
czekoladowego.Smacznego :-).