Wykonanie
Ktoś pisał, że u niego pada.. ktoś, że mu smutno.. Na poprawę nastroju proponuję Wam wyśmienity sernik
czekoladowy. A może powinnam nazwać go tortem? 300 g
czekolady na małą foremkę 20 cm średnicy! Przesadziłam? Przekonajcie się sami - bo jest przepyszny :-). Jest aksamitny - w konsystencji i smaku, wykonany na
serku mascarpone i
bitej śmietanie, bez dodatku
żelatyny. Dodałam mrożonych
wiśni (w UK nie ma innych), ale wcześniej je rozmroziłam i dokładnie osuszyłam; w Polsce świeże
wiśnie pojawiły się już w sklepach (jak ja Wam zazdroszczę ;-). W wersji wieczorowej dodajcie do sernika
wiśni z
nalewki... Muszę przyznać - to prawdziwa bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu.. why not?Składniki na spód:100 g
ciastek digestive40 g
masła, roztopionego1 łyżka
kakaoFormę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Ciastka,
kakao, roztopione
masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
serka mascarpone, schłodzonego3/4 szklanki
cukru pudru300 ml
śmietany kremówki, schłodzonej1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z
wanilii lub
cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)300 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej400 - 500 g świeżych
wiśni, wydrylowanych
Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z
cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę
waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną
czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać
wiśnie, wymieszać.Masę
serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego :)