ßßß Cookit - przepis na Tarta mocno czekoladowa z wiśniami

Tarta mocno czekoladowa z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam was dzisiaj do cudownie czekoladowego świata, na kawałek obłędnej w smaku tarty czekoladowej z wiśniami. Mocno czekoladowej i tak pysznej, że nie można się od niej oderwać. Dosłownie. Jak lubicie czekoladowe smaki to po prostu musicie ją zrobić. Ja ją przygotowałam, jak jechałam do rodziców powiem wam, że szybko zniknęła i bardzo smakowała. Przepis znalazłam w książce "Słodkie klimaty".
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki naturalnego kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki zimnej wody
nadzienie
- 400 g wiśni - użyłam ze słoika
- 150 ml mleka
- 500 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy wszystko razem palcami, powstaną takie grudki jak kruszonka. Następnie dodajemy żółtko wymieszane z wodą i wlewamy do masy. Mieszamy, aby wszystko razem się połączyło.
Formę na tartę smarujemy masłem i rozprowadzamy palcami ciasto po całej powierzchni, łącznie z bokami. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu tartę musimy wystudzić.
Nadzienie - wiśnie odsączamy na sitku, ja miałam domowej roboty wiśnie we własnym soku. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę i cukier i powoli zagotowujemy. Zmniejszamy gaz jak będzie już wrzało i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Róbcie to powoli i na najmniejszym ogniu. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy małym strumyczkiem rozbełtane jajka, mieszamy najlepiej trzepaczką. Dolewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy wszystko razem, dodajemy 3/4 wiśni. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, temperatura 170 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu dekorujemy pozostałymi wiśniami. Tartę po wystudzeniu schładzamy w lodówce.
Mi cała masa się nie zmieściła w formie na tartę, chyba moja jest za niska, przelałam pozostałą masę do naczynia do zapiekania, w którym piekę owsiankę i piekłam razem z tartą. Powstał pyszny mus.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/11/tarta-mocno-czekoladowa-z-wisniami.html