ßßß
Składniki:- 150 g herbatników + 50 g ciasteczek kakaowych/czekoladowych,- 50 g roztopionego masła,- 250 g mascarpone,- 300 g śmietany 30 lub 36%,- cukier - ok. 2/3 szklanki lub mniej - do smaku,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- ziarenka z połowy laski wanilii,- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody,- 1 galaretka truskawkowa,- mrożone truskawki (u mnie - mały woreczek).Truskawki rozmrażamy (wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na talerzu). Ciastka i herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera. Powinny uzyskać konsystencję mąki. Dodajemy płynne masło i mieszamy, bardzo dokładnie, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Spód z ciasteczek układamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem, ekstraktem i ziarenkami wanilii. Mikser wyłączamy, dodajemy mascarpone, mieszamy. Dodajemy żelatynę - nie może być gorąca! Powinna być chłodna. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Połowę rozmrożonych truskawek miksujemy blenderem tak, by powstał mus. Dodajemy do galaretki wraz z pozostałymi truskawkami. Mieszamy do połączenia. Galaretka powinna teraz szybko stężeć. Gdy będzie już tężejąca, wylewamy na krem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy. Smacznego!