ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami (bez pieczenia)

Ciasto z truskawkami (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam desernik z malinami na stronie Kwestia Smaku, od razu wiedziałam, że niebawem będzie chłodził się w mojej lodówce ;). Na świeże maliny jeszcze nie pora, ale za to miałam trochę mrożonych truskawek. Z tego względu zmodyfikowałam przepis - nie tylko poprzez zamianę owoców, lecz także w kilku innych punktach. Ciasto smakowało wyśmienicie, aż żałuję, że tak szybko je zjedliśmy!
Składniki:
- 150 g herbatników + 50 g ciasteczek kakaowych/czekoladowych,
- 50 g roztopionego masła,
- 250 g mascarpone,
- 300 g śmietany 30 lub 36%,
- cukier - ok. 2/3 szklanki lub mniej - do smaku,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1 galaretka truskawkowa,
- mrożone truskawki (u mnie - mały woreczek).
Truskawki rozmrażamy (wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na talerzu). Ciastka i herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera. Powinny uzyskać konsystencję mąki. Dodajemy płynne masło i mieszamy, bardzo dokładnie, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Spód z ciasteczek układamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem, ekstraktem i ziarenkami wanilii. Mikser wyłączamy, dodajemy mascarpone, mieszamy. Dodajemy żelatynę - nie może być gorąca! Powinna być chłodna. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Połowę rozmrożonych truskawek miksujemy blenderem tak, by powstał mus. Dodajemy do galaretki wraz z pozostałymi truskawkami. Mieszamy do połączenia. Galaretka powinna teraz szybko stężeć. Gdy będzie już tężejąca, wylewamy na krem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-truskawkami-bez-pieczenia.html