ßßß
Zdaje się, że ostatni raz tu byłam we wrześniu. Nie będę pisać dlaczego. I co tu więc właściwie robię. Ani przepraszać. Napiszę za to o tym, dlaczego nie. I o tym, czego tu nie robię.Drogi gościu moich skromnych progów...Jeśli wejdziesz na bloga i zobaczysz tam zdjęcie ufajdanego talerza czyjegoś obiadu - zrobione starym, koślawym telefonem......to nie będzie mój blog.Jeśli pod swoim pieczołowicie dopieszczonym, wyczekanym i pełnym serca wpisem na blogu zobaczysz komentarz o treści: 'super przepis! http://pierdupierdu.pl'...to nie będzie mój komentarz.Jeśli pod swoim pieczołowicie dopieszczonym, wyczekanym i pełnym serca wpisem na blogu zobaczysz komentarz o treści: 'no super, ale w tej kuchni używa się tajskiej bazylii, a nie bazylii, a w ogóle to się podaje na blablabla w towarzystwie srutututu, a nie tegefege... ja tak zrobiłem i było extra!'...oj, to nie będzie komentarz ode mnie!(btw stary... kogo to w ogóle obchodzi?)Za dużo dziś krytyków kulinarnych, którzy myślą prostym cepem - prowadzę bloga - umiem gotować - mogę być szefem kuchni! Oczywiście już! Teraz! Na moich zasadach!...to chyba w swojej knajpie...Strach cokolwiek pisać, bo zaraz stado rzuci się każdy z własną opinią, o którą (!!!) nikt nikogo nie prosił. A nie daj boże poprosić :oProsty eksperyment:Zaproś 6 osób interesujących się jedzeniem, podaj swoje ulubione danie i zapytaj czy im smakowało - konstruując zapytanie w ten sposób:- no i jak? Co myślicie?... i niestety najlepiej wyjdź. Przecież nawet nie zauważą - zbyt zajęci przekrzykiwaniem się w tym, co można by tu podkręcić, zmienić, wyrzucić, dodać... Zdekonstruować i skonstruować od nowa. Zabawne - nikt ostatecznie nie powie ci po prostu czy mu smakowało...A przecież trzon gotowania miał znajdować się w sercu, a nie w dupie. Czarnej dupie.KULECZKI MARCHEWKOWE, sos czosnkowo-koperkowy, kapar, koperek
składniki:cebula biała 100gmarchew 500gpor 30gsos sojowy 20mlpieprz 0,5 łyżeczki1 płaska łyżeczkapapryka słodka 1 łyżeczkapapryka słodka wędzona 0,5 łyżeczkinatka pietruszki 1/3 pęczkabułka tarta ok. 100-120gCebulę posiekaj i przesmaż na złoto. Marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj do cebuli. Smaż dalej. Podlej odrobiną wody i sosem sojowym. Dodaj posiekany por i przyprawy. Smaż do odparowania. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną natkę i bułkę tartą. Porządnie zagnieć. Formuj kuleczki o masie 33g (powinno wyjść ok. 20) i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170st. do zrumienienia.SOS CZOSNKOWY:sojonezczosnekposiekany koperekpieprz cytrynowyPODANIE:Kuleczki podawaj w małych papilotkach. Są dobre na ciepło i na zimno. Przekrój wierzch na krzyż, delikatnie rozłóż i polej sosem. Ozdabiaj kaparami, gałązką koperku i pieprzem.MANGO, likier pomarańczowy, cytryna, chilli, bazylia
składniki:dojrzałe mango 1 małeblue curacao 120mlsok z cytryny 70mlskórka z cytryny 2 szczyptyświeże siekane chilli 1 szczyptacukier trzcinowy 1 płaska łyżeczkasól 1 płaska tspświeża bazyliapieprz kolorowy tłuczonyMango obierz i pokrój w cienkie plastry. W słoiczku wymieszaj likier, sok i skórkę z cytryny, chilli, cukier i sól. Marynuj w tym mango razem z posiekaną bazylią. Im dłużej, tym bardziej wchłonie kolor i alkohol. Mnie najbardziej smakuje wymieszane prawie na świeżo.PODANIE:Podawaj na 1-porcjowych łyżeczkach lub spodkach. Oprósz kolorowym pieprzem.MANGO, sos morela-imbir, wędzona śliwka, parmezan z nerkowców
składniki:dojrzałe mango 1 małesos morelowo-imbirowy 120gwędzona śliwkaparmezan z nerkowcówsólMango obierz i pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj z sosem morelowym.Podawaj na 1-porcjowych łyżeczkach lub spodkach. Obsyp odrobiną posiekanej, wędzonej śliwki. Posyp parmezanem z nerkowców. Oprósz odrobiną soli.PARMEZAN Z NERKOWCÓW:nerkowce 100gsól jajeczna 1/3 łyżeczkipłatki drożdżowe 2 łyżeczkicurry 0,5 łyżeczkipapryka wędzona 0,5 łyżeczkiczosnek granulowany 2/3 łyżeczkisól 1 łyżeczkaNerkowce rozdrobnij w młynku/blenderze. Praż na suchej patelni z podanymi przyprawami, aż się lekko zrumienią. Przełóż do suchego pojemnika.***I pamiętaj... jedzmy fajnie!