ßßß Cookit - przepis na Masełka smakowe

Masełka smakowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 800 gramów
orzechy włoskie 4 łyżek stołowych
curry 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
bazylia 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
szczypiorek 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 2 sztuk
papryka mielona slodka 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Masełko cytrynowe: z wyszorowanej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do roztartego 200g masła, przyprawić sola oraz pieprzem i dobrze utrzeć.
Masełko orzechowe: dowolne orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i drobno posiekać lub zmiażdżyć w moździerzu. Dodać do utartego 200g masła, doprawić curry oraz sola.
Masełko ziołowe: umyte, otrząśnięte zioła drobno posiekać. Oczyszczony, posiekany czosnek utrzeć z solą. Do utartego 200g masła dodać zioła, czosnek z solą, szczyptę pieprzu i dobrze wymieszać.
Masełko paprykowe: oczyszczone papryczki drobno posiekać. Dodać do utartego 200g masła. Doprawić papryka mielona słodką oraz ostrą i solą.
Ucieranie masła.
Schłodzone masło pokroić w kostkę. Ucierać w misce drewniana łyżką lub trzepaczką tak, by masa stała się kremowa i pulchna. Nie używać miksera, gdyż masło stanie się zbyt rzadkie.
Schładzanie.
Gotowe masła smakowe uformować w wałek, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 60 minut. Przechowywane w zamrażalniku przed podaniem rozmrażać w lodówce.
Formowanie.
Kroić w krążki, wycinać kulki za pomocą specjalnej łyżki do melonów lub wzory, używając foremek do ciasteczek.
Masełka smakowe podawać do mięsa, ryb i warzyw pieczonych na grillu i w piecu. A posmarowana nim grzanka to pyszna przekąska.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11122/Maselka-smakowe