Wykonanie
Na wzór tych, nadziane twardą, wieloowocową
marmoladą z dodatkiem berlińskiej, różanej
galaretki. Ciasto na rogaliki przypomina półfrancuskie, jednak bez
jajek. Z uwagi na brak
cukru- pełna dowolność jeśli chodzi o nadzienie, słodkie czy słone, a warto się chwilę pobawić, satysfakcjonuje efekty gwarantowane ;)
10 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąki70 g zimnego
masła3 łyżki ciepłej
wodypół szklanki
jogurtu naturalnego lub
śmietany 12 %ziarenka z 1/4
laski waniliiszczypta
solidżem lub świeże
owoceDrożdże rozetrzeć w wodzie, wymieszać z
jogurtem.
Mąkę posiekać z
masłem, dodać rozczyn
drożdżowy,
wanilię i
sól, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chodzić 30- 45 minut. Podzielić na 4 części, formować kulik rozwałkowywać, kroić na 8 części, na szerszą końcówkę nakładać nadzienie i każdą zwijać jak rogalik. Kolejno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!