ßßß Cookit - przepis na Pyszne, krucho-drożdżowe rogaliki bez cukru

Pyszne, krucho-drożdżowe rogaliki bez cukru

nazwa

Wykonanie

Na wzór tych, nadziane twardą, wieloowocową marmoladą z dodatkiem berlińskiej, różanej galaretki. Ciasto na rogaliki przypomina półfrancuskie, jednak bez jajek. Z uwagi na brak cukru- pełna dowolność jeśli chodzi o nadzienie, słodkie czy słone, a warto się chwilę pobawić, satysfakcjonuje efekty gwarantowane ;)
10 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
70 g zimnego masła
3 łyżki ciepłej wody
pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
ziarenka z 1/4 laski wanilii
szczypta soli
dżem lub świeże owoce
Drożdże rozetrzeć w wodzie, wymieszać z jogurtem. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozczyn drożdżowy, wanilię i sól, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chodzić 30- 45 minut. Podzielić na 4 części, formować kulik rozwałkowywać, kroić na 8 części, na szerszą końcówkę nakładać nadzienie i każdą zwijać jak rogalik. Kolejno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/pyszne-krucho-drozdzowe-rogaliki-bez.html