Wykonanie
Pierwszy raz o łazankach "usłyszałam" mając 7 lat. W jednej z moich wówczas ulubionych książek - "Dziennik pierwszoklasistki", główna bohaterka zajadała się nimi co wieczór. Z tego co pamiętam książka była o szwedzkiej dziewczynce, a łazanki były na słodko. Ja zrezygnowałam ze skandynawskiego akcentu i przygotowałam bardziej polskie, łazanki z
kapustą i
grzybami...pachną świętami :)Składniki:- 25 dag.
makaronu łazankowego- 60 dag.
kiszonej kapusty- 2
cebule- 25 dag.
suszonych grzybów-
sól i
pieprz-
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na głębokiej patelni na złoto.
Kapustę gotujemy około 30 minut w niewielkiej ilości
wody.
Grzyby kroimy i podobnie jak
kapustę gotujemy w niewielkiej ilości
wody, około 20 minut, do miękkości.
Kapustę i
grzyby odcedzamy i przekładamy do
cebuli. Mieszamy i doprawiamy. Dusimy około 15 minut często mieszając.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Przekładamy do
grzybów i
kapusty, jeszcze raz wszystko doprawiamy i smażymy około 2-2 minuty.Smacznego!!