ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz o łazankach "usłyszałam" mając 7 lat. W jednej z moich wówczas ulubionych książek - "Dziennik pierwszoklasistki", główna bohaterka zajadała się nimi co wieczór. Z tego co pamiętam książka była o szwedzkiej dziewczynce, a łazanki były na słodko. Ja zrezygnowałam ze skandynawskiego akcentu i przygotowałam bardziej polskie, łazanki z kapustą i grzybami...pachną świętami :)
Składniki:
- 25 dag. makaronu łazankowego
- 60 dag. kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 25 dag. suszonych grzybów
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na głębokiej patelni na złoto. Kapustę gotujemy około 30 minut w niewielkiej ilości wody. Grzyby kroimy i podobnie jak kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody, około 20 minut, do miękkości. Kapustę i grzyby odcedzamy i przekładamy do cebuli. Mieszamy i doprawiamy. Dusimy około 15 minut często mieszając.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Przekładamy do grzybów i kapusty, jeszcze raz wszystko doprawiamy i smażymy około 2-2 minuty.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/azanki-z-kapusta-i-grzybami.html