ßßß Cookit - przepis na Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« żeberka na słodko kwaśno
Piernik »
Pyszny drożdżowy makowiec piekę go zawsze na Wigilię SKŁADNIKI:
300 g margaryny Kasia
2 szklanki mąki
25g drożdży
5 jajek
325 gramów cukru
50 gram kwaśnej śmietany
9 łyżek mleka
mak 1 szklanka
olejek migdałowy
50 mili miodu
rodzynki 10 deko
sól szczypta
migdały 50 gram
cukier puder szklanka
białko
PRZYGOTOWANIE: Ciasto: 1- Drożdże utrzeć ze śmietaną. 2-Kasię roztopić, 3- Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. 4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce. Masa makowa: 1-Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. 2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, do 3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, 4- Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z makiem . 5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami
wtorek, 20 grudnia 2011, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2011/12/Makowiec-drozdzowy.html