Wykonanie
2 szklanki
mąki10-15 g
drożdżypół szklanki
mleka1
jajkołyżka
cukruszczypta
soliDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku razem z
cukrem, do
mąki dodać
jajko i
sól.Dodać
mleko z
drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką.Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią.
mak do kluseczek1 szklanka
maku0.5 szklanki
cukru3 łyżki
miodupół szkl
mlekagarść
rodzynekgarść
bakalii mieszanych
Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej
wody, zagotować i pozostawić na kilka godzin godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż
woda dobrze osiąknie. Odsączony
mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Utrzeć
mak z
cukrem i
miodem dodać opłukane
rodzynki i posiekane drobno
bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem
mleko.tak przygotowanym
makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły
mleka.