ßßß Cookit - przepis na Śliżyki wileńskie

Śliżyki wileńskie

nazwa

Wykonanie

2 szklanki mąki
10-15 g drożdży
pół szklanki mleka
1 jajko
łyżka cukru
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, do mąki dodać jajko i sól.
Dodać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką.
Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią.
mak do kluseczek
1 szklanka maku
0.5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
pół szkl mleka
garść rodzynek
garść bakalii mieszanych
Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej wody, zagotować i pozostawić na kilka godzin godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko.
tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły mleka.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/12/slizyki-wilenskie.html