ßßß Cookit - przepis na Panga w zalewie octowej

Panga w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pyszne żeberka w miodzie
Pyszny piernik z żurawiną »
Panga w zalewie octowej smażona na oleju rzepakowym idealna na wigilijne danie.
Wyszła bardzo smaczna i miała lekko słodkawy smak .
Panga płaty 1,5 kg
mąka 200 gram
sól i pieprz do smaku sok z cytryn do skropienia ryby
olej rzepakowy do smażenia ryby 200 ml
Zalewa octowa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1,5 litra wody
3 liście laurowe Kamis
kilka ziaren czarnego pieprzu Kamis
kilka ziaren ziela angielskiego Kamis
pieprz biały mielony Kamis
cukier 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
3 duże cebule
Płaty rybne odsączyć z nadmiaru wody.
Osolić , doprawić sokiem z cytryną i pieprzem obtoczyć w mące .
Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor .
Gdy będą rumiane przełożyć je do naczynia, aby ostygły.
Cebulę pokroić w talarki.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami.
Na koniec dorzucić cebulę i gotować jeszcze chwilę.
Gotową zalewę przelać do naczynia .
Połowę zalewy położyć na dno i przełożyć rybą tak aby na wierzchu też była cebula .
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim żeberka w miodzie i jestem zadowolona ze swojego wyboru.
Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .
poniedziałek, 23 grudnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/12/Panga-w-zalewie-octowej.html