Wykonanie
Kochani! Sezon
paprykowy dobiega końca, ale na pewno zdążycie jeszcze w tym tygodniu zrobić tę oto
sałatkę do słoików. Włożyłam ją do słoików już blisko 3 tygodnie temu, ale zanim podzieliłam się z
Wami przepisem, poczekałam aż będzie można jej spróbować. Otworzyłam jeden słoiczek do weekendowego obiadu i zniknął w mgnieniu oka, więc
mogę z czystym sumieniem podać recepturę. A zaczerpnęłam ją z bloga Bożeny Moje domowe kucharzenie . Wprowadziłam kilka zmian w oryginalnym przepisie. Nie
soliłam wcześniej
papryki i nie zostawiałam, aby puściła sok, bo chciałam, aby nie była zbyt miękka. Efekt końcowy jest bardzo dobry – pikle są chrupiące w sam raz, całość ma słodko-kwaśny smak. Polecam!
Składniki:3 kg
papryki1,5 kg
cebuli białej2 l
wody0,25 l
octu 10%0,2 kg
cukruziarna
pieprzuliście lauroweziele angielskieok. 1 łyżka
soliolej rzepakowy1.
Cebulę kroimy w krążki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy
solą i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.2.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzeczne paski.3. Składniki zalewy:
wodę,
ocet i
cukier zagotowujemy, do gotującej się wrzucamy
paprykę i odsączoną z soku
cebulę. Gotujemy około 5 minut.4. Do słoików wrzucamy po 3-4 ziarna
pieprzu, 1
ziele angielskie i po małym liściu laurowym.5. Przekładamy gorące warzywa do słoików z
przyprawami. Zalewa powinna zakryć
paprykę i
cebulę. Na wierzch wlewamy po łyżce
oleju i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 minut od momentu, gdy
woda się zagotuje.6. Otwieramy najwcześniej 2-3 tygodnie od włożenia do słoików.Przepis ląduje w akcji Shinju Paprykujemy 4 .