ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka piaskowa w łatki
Pałki z kurczaka jak z KFC »
Od jakiegoś czasu chodzi za mną do mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem ziaren różnych .
Zrobiłam go i jest mega apetyczny .
500 g mąki krupczatki
300 g mąka żytnia typ 720 Młyn Kopytowa
200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
100 g łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb żytnich
60 g sezamu
40 g pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
70 g drożdży świeżych
1 litr wody ciepłej
Rozczyn :
Do miski wlewam 500 ml wody ciepłej.
Kruszę drożdże do wody ciepłej i dodaje cukier, mieszam do rozpuszczenia.
Wykonanie:
Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) .
Dodaje otręby słonecznik , dynie i sezam oraz sól
Mieszam składniki aby wszystkie się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam .
Powstaje zawiesina .
Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto.
Zostawiam do wyrośnięcia na 1 . 1/2 godziny , ponownie wyrabiam.
Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) .
Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania"
Do pieca wkładam formę z woda na sam dół , a wyżej wkładam chleb .
Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .
wtorek, 03 marca 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/03/Chleb-wieloziarnisty-na-drozdzach-1.html