ßßß Cookit - przepis na Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Paszteciki z kapustą , ...
KOMPOT Z SZUSZONYCH OWOCÓW ... »
Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.
Charakterystyczna potrawa Bożonarodzeniowa
Składniki:
kapusta kiszona 3 kg
zwyczajna kiełbasa 1 kg
szynka wieprzowa 600 gram
suszone grzyby 2 garście
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie 5 szt
przecier pomidorowy 150 gram
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia mięsa i kiełbasy
Najpierw moczymy kapustę w garze .
Odciskamy i kroimy wkładamy do przygotowanego garnka.
Zalewamy wodą tak do połowy i gotujemy . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie .
Mięso myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie do zarumienienia, Przekradamy do garnka z kapustą i dolewamy wody . Gotujemy 3 godziny.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 40 minut. Myjemy je ze dwa razy zmieniając wodę i wkładamy do garnka z kapusta.
Kiełbasę smażymy pokrojona w kostkę i dodajemy do kapusty . Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy kolo 40 minut jeszcze i gotowe .
Na drugi dzień jeszcze raz gotuje bigos koło godzinki teraz to już jest naprawdę gotowy :)
wtorek, 23 grudnia 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/12/Bigos-z-kiszonej-kapusty-z-suszonymi-grzybami.html