Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Paszteciki z
kapustą , ...KOMPOT Z
SZUSZONYCH OWOCÓW ... »Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Charakterystyczna potrawa BożonarodzeniowaSkładniki:
kapusta kiszona 3 kg
zwyczajna kiełbasa 1 kg
szynka wieprzowa 600 gram
suszone grzyby 2 garście
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie 5 szt
przecier pomidorowy 150 gram
sól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
mięsa i
kiełbasyNajpierw moczymy
kapustę w garze .Odciskamy i kroimy wkładamy do przygotowanego garnka.Zalewamy
wodą tak do połowy i gotujemy . Dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie .
Mięso myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na
oliwie do zarumienienia, Przekradamy do garnka z
kapustą i dolewamy
wody . Gotujemy 3 godziny.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 40 minut. Myjemy je ze dwa
razy zmieniając
wodę i wkładamy do garnka z
kapusta.
Kiełbasę smażymy pokrojona w kostkę i dodajemy do
kapusty . Na końcu dodajemy
przecier pomidorowy oraz
sól i
pieprz do smaku i gotujemy kolo 40 minut jeszcze i gotowe .Na drugi dzień jeszcze raz gotuje bigos koło godzinki teraz to już jest naprawdę gotowy :)
wtorek, 23 grudnia 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter