Wykonanie
Pierwszy raz robiłam bigos pół na pół z
kapustą kiszoną i surową. Przyznam, że wcześniej nie byłam zwolenniczką takiej mieszaniny, żeby nie było za słodko zawsze używałam tylko kiszonej. Ostatnio postanowiłam zaryzykować. I tu taka miła niespodzianka bigos wyszedł idealny ani nie za kwaśny ani za słodki. Smaki się zrównoważyły, pycha..... :)
Składniki :pół kilo
łopatkipół kilo
kiełbasy dowolnej u mnie śląska (mogą być również
parówki)400 g
kiszonej kapustypół średniej główki
kapustymała puszka
koncentratu pomidorowego ( około 70 g )pół kostki
margaryny lub
masłaliście laurowesól,
pieprzKiszoną kapustę umieszczamy w misce po czym zalewamy ją wrzątkiem (tak aby cała była przykryta
wodą ), odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Czynność powtarzamy jeszcze raz tak samo ( w ten sposób pozbędziemy sie nadmiernej kwasowości). Surową
kapustę szatkujemy,
kiełbasę i
łopatkę kroimy w niewielkie kawałki.
Mięso podsmażamy w rondlu na
maśle. Następnie wrzucamy
liście laurowe,
kapustę ( kiszoną i świeżą ) i zalewamy całość
wodą ( cała
kapusta ma być zakryta
wodą ). Gotujemy na średnim ogniu do miękkości
kapusty ( u mnie około godziny ) od czasu do czasu mieszając . Gdy
kapusta jeż już miękka i
woda w większości wygotowana ( 1/4 garnka
wody ) dodajemy
koncentrat pomidorowy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy, jeszcze chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia.* Jeśli ktoś lubi bigos z dodatkiem
suszonych grzybów to dorzucamy je w trakcie podsmażania
mięsa.*Często do bigosu dorzucam
ziele angielskie i
suszone owoce jałowca.Smacznego :)