ßßß Cookit - przepis na Różyczki drożdżowe

Różyczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Paluchy pszenne
Sernik bananowy z galaretką ... »
Nie ma to jak jakaś nowość kulinarna. Człowiek zachwycony je i je ,a potem stwierdza że trzeba przestać bo się znudzi. Upiekłam blachę różyczek , które zostały zjedzone tego samego dnia. Więc na następny dzień znowu upiekłam i powtórzyło się to samo. To oznacza stop .
pół szklanki ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
2 łyżeczki ksylitolu Kłos Pol
3 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
Ciasto na różyczki drożdżowe c.d:
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 jaja
125 g margaryny rozpuszczonej
ksylitol niepełna szklanka
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
jajo do posmarowania różyczek
miseczka do wykrajania kółek
Wykonanie rozczynu:
do szklanki wlewamy mleko ( podgrzewamy mleko w mikrofali tak bedzie szybciej).
Dodajemy rozkruszone drożdże .
Wsypujemy cukier , mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy mąkę , mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta:
Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn .
Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę.
Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ).
Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :)
Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .
Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje .
Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ).
Każde koko nacinam
Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie porzeczkowe i łączę jak na różyczkę.
Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego .
Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .
wtorek, 19 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Rozyczki-drozdzowe.html