Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Paluchy pszenneSernik
bananowy z
galaretką ... »Nie ma to jak jakaś nowość kulinarna. Człowiek zachwycony je i je ,a
potem stwierdza że trzeba przestać bo się znudzi. Upiekłam blachę różyczek , które zostały zjedzone tego samego dnia. Więc na następny dzień znowu upiekłam i powtórzyło się to samo. To oznacza stop .pół szklanki ciepłego
mleka50 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
ksylitolu Kłos Pol3 łyżki
mąki pszennej typ 500 Kłos PolCiasto na różyczki
drożdżowe c.d:500 g
mąki pszennej typ 500 Kłos Pol2
jaja125 g
margaryny rozpuszczonej
ksylitol niepełna szklankapół szklanki ciepłego
mlekaDodatkowo:
jajo do posmarowania różyczekmiseczka do wykrajania kółekWykonanie rozczynu:do szklanki wlewamy
mleko ( podgrzewamy
mleko w mikrofali tak bedzie szybciej).Dodajemy rozkruszone
drożdże .Wsypujemy
cukier , mieszamy do rozpuszczenia.Dodajemy
mąkę , mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Wykonanie ciasta:Do misy wsypujemy
mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn .Dodajemy
ksylitol jaja i rozpuszczoną
margarynę.Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ).Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje
mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :)Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje .Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ).Każde koko nacinamNa środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie
porzeczkowe i łączę jak na różyczkę.Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego .Smaruje rozbełtanym
jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .
wtorek, 19 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter