Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Lazania z
kaszą oraz komosą ...Paluchy pszenne »No i tym razem postanowiłam upiec z dziewczętami drożdżówki . Nie ma nic smaczniejszego niż taka drożdżówka , jeszcze ciepła , a do tego szklanka ciepłego
mleka.
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić by osteoporoza nie zaatakowała .Składniki na drożdżówki :
mąka pszenna 500 g Kłos-Pol
drożdże Babuni suszone 8 g Kłos- Pol
mleko 200 ml
ksylitol 170 Kłos-Po l
margaryna 125 g2
jajaDodatkowo:Jabłuszka prażone z 250 g
żurawina suszona Kłos-Pol tyle ile chcecie włożyć w bułeczkęWykonanie ciasta na bułeczki :Do misy wsypałam
mąkę , zrobiłam dołek.Do szklanki z ciepłym
mlekiem wsypałam suche
drożdże i rozmieszałam z 1 łyżeczką
ksylitolu .Przelałam do misy z
mąką , wlałam do dołka zrobionego wcześniej.Delikatnie wymieszałam z
mąką aby powstała lekka zawiesina i zostawiłam na 20 minut pod ściereczką ( w tym czasie
drożdże zaczęły pracować:)Po 20 minutach dodałam rozbełtane
jaja.
Margarynę rozpuściłam dodałam do niej
ksylitol i ostudzoną wlałam do składników .Włączyłam mikser i zarobił ciasto.Ciasto zarobione zostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło.Po godzinie formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe podzieliłam na 10 części , z każdej części zrobiłam placuszek i nakładałam jabłuszka prażone i
żurawinę suszoną.Zwijałam placuszki pod spód i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , jedna obok drugiej .Bułeczki zostawiłam na 20 minut do wyrosniecia. Po 20 minutach posmarowałam bułeczki rozbełtanym
jajem.Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Najlepsze są jeszcze ciepłe pycha .
piątek, 15 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter