Wykonanie
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Dobrze jest
mieć je pod ręką, kiedy chcemy przygotować szybką przekąskę dla niespodziewanych gości lub w kilka chwil wyczarować tartę, słodkie pierożki czy paluchy do
piwa. To ciasto ma jednak jedną wadę, jest mega kaloryczne, bo zawiera w sobie sporo
masła. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przygotowania
ciasta francuskiego samodzielnie, jednak
póki co, wciąć brakuje na to czasu.Dziś proponuję Wam pyszne francuskie koperty ze
szpinakiem i
fetą. Szybko i pysznie...
Składniki:1 płat
ciasta francuskiego (275 g)400 g
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła100 g
sera feta1 średnia
cebulasól (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1
jajko (do posmarowania wierzchu)
Na patelni rozpuścić
masło. Dodać pokrojoną drobno
cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony
szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości
wody. Przyprawić
pieprzem,
gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony
ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić
solą i/lub
pieprzem. Płat
ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym
jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!Przypominam o trwającym konkursie (KLIK).