Wykonanie
1 opakowanie
szpinaku mrożonego,2-3 ząbki
czosnku,1 opakowanie
sera feta,2
jajka,2 łyżki
masła,2 opakowania
ciasta francuskiego,
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazyliaPrzygotowanie:Na patelni roztopić
szpinak (na
maśle), odparować
wodę i kiedy
szpinak zacznie się gotować - dodać
przyprawy (do smaku, jak ułańska fantazja podpowiada) i
czosnek. Można dodać łyżkę
śmietany. Zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 roztrzepane
jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony
ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i delikatnie mieszać, żeby
jajko się ścięło. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar
wody.Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu
ciasta francuskiego i taką ustawić). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o
boku ok. 8 cm. Roztrzepanym
jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów (jeśli ciasto jest lepkie nie trzeba smarować
jajkiem). Na kwadraty z
ciasta francuskiego nakładać po łyżeczce (+/-) nadzienia
szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku. Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą roztrzepanego
jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż lekko się przyrumienią.