ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

nazwa

Wykonanie

Kiedy temperatura pnie się w górę mamy ochotę na posiłki lekkie, orzeźwiające, a zarazem smaczne. Na gorące dni świetnie sprawdzi się wiec chłodnik, który syci i orzeźwia jednocześnie, a przy tym smakuje wybornie. Nie ma nic pyszniejszego niż miseczka zimnego chłodnika z botwinką i dużą ilością świeżego koperku . Pycha :)
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 duży ogórek
1/2 pęczka rzodkiewki
400 ml kefiru
200 ml maślanki
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek świeżego koperku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smak u)
cukier (d o smaku)
jajka na twardo (do podania)
Botwinkę umyć i osuszyć. Odciąć liście wraz z łodygami i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości około 15 minut. Ugotowaną botwinę wystudzić. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokroj oną w kostkę rzodkiewkę. Dodać maślankę, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzoną botwinkę i kilka łyżek wody w której się gotowała. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Podać z jakiem na twardo. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/chodnik-z-botwinka.html