Wykonanie
Kiedy temperatura pnie się w górę mamy ochotę na posiłki lekkie, orzeźwiające, a zarazem smaczne. Na gorące dni świetnie sprawdzi się wiec chłodnik, który syci i orzeźwia jednocześnie, a przy tym smakuje wybornie. Nie ma nic pyszniejszego niż miseczka zimnego chłodnika z
botwinką i dużą ilością świeżego
koperku . Pycha :)

Składniki:1 pęczek
botwinki1 duży
ogórek1/2 pęczka
rzodkiewki400 ml
kefiru200 ml
maślanki100 ml
śmietanki 30 %2 łyżki
soku z cytryny1 pęczek świeżego
koperkusól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smak u)
cukier (d o smaku)
jajka na twardo (do podania)

Botwinkę umyć i osuszyć. Odciąć liście wraz z łodygami i pokroić na mniejsze kawałki.
Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością
wody. Dodać 1 łyżkę
soku z cytryny,
sól i szczyptę
cukru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości około 15 minut. Ugotowaną botwinę wystudzić. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę
ogórka oraz pokroj oną w kostkę
rzodkiewkę. Dodać
maślankę,
kefir i
śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzoną
botwinkę i kilka łyżek
wody w której się gotowała. Dodać posiekany
koperek i wymieszać. Doprawić
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
cukrem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Podać z jakiem na twardo. Smacznego!