Wykonanie
Z
CZERWONYM WINEMNA
BULIONIE DROBIOWYMBardzo lubię zupę
cebulową. Zresztą generalnie lubię
cebulę. Bez niej wielu potraw sobie nie wyobrażam.
Jadłam też wiele rodzai zup, w której króluje to warstwowe warzywko. Mistrzem w ich robieniu jest Mój Mąż. Ale pewnego dnia mi się takiej pyszności okropnie zachciało (pomijam, że w domowej szafce z warzywami, niewiele ponad
cebulę było ;) ), a Mężuś w pracy. Hm..To może taką po mojemu ? Eksperyment okazał się cudowną rewolucją. Zupka smakowała mi, mojemu Szkrabowi - zjadł pełną miseczkę i zarządał dokładki - oraz Memu Lubemu. Od tego czasu zagościła na stałe w naszym menu.
Czerwone wino, a w zasadzie
wino octowe - czyli nasz domowy
ocet winny, który powstał z nieco zapomnianego
wina w piwnicy - dodało jej zdecydowanego pazura. Ale, że robiłam ją i ze zwykłym
czerwonym winem i dodatkiem odrobiny
octu winnego, więc podaję Wam dzisiaj obie wersje :) Jeśli więc macie ochotę na coś znanego w nowej odsłonie, rozgrzewającego i smacznego,koniecznie zaplanujcie wypad po
cebulę do przysłowiowego "osiedlowego jarzyniaczka". Choć kilka
cebul chyba w prawie każdej szafce kuchennej się znajdzie, prawda? :)
Składniki:
5 średnich
cebul2 skrzydełka z
kurczakaokoło pół szklanki
wina octowego lub pół szklanki
czerwonego wina i 2 łyżki
octu winnego3 łyżki
przyprawy włoskiej (
lubczyk, cząber,
majeranek,
pieprz turecki,
czarnuszka,
suszone warzywa,
sól)
oliwa z oliwek1 kostka
bulionu z kury6 ziaren
pieprzułyżka
przyprawy warzywnej typu
Vegeta3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowysólpieprzokoło 1,5 litra
wodySkrzydełka zalać
wodą, dodać
liścia laurowego,
ziela angielskie,
pieprz ziarnisty i 1 łyżkę
przyprawy włoskiej i razem pogotować dobrą chwilę (około 15-20 minut).W tym czasie pokroić
cebulę w pół talarki i podsmażyć na
oliwie z oliwek wraz z połową
wina octowego lub połową
wina czerwonego. Kiedy ładnie się zeszkli, zalać ją gotującym się
bulionem, dodać
przyprawę warzywną,
sól,
pieprz, resztę
wina octowego (czerwonego wraz z
octem winnym), 2 łyżki
przyprawy włoskiej i przykryć. W odrobinie zupy rozpuścić kostkę
bulionową i dodać do całości. Gotować na wolnym ogniu, aż
cebula zupełnie zmięknie. Podawać z grzankami ! :) Smaczności !!!